Canon Powershot G1X, esimesed mõtted

PS! Vabandan selle tolmukihi pärast, mis kaamerat vallutab. Nimelt ei saa siin majas ühtegi pilti teha ilma, et mõni tolmuude ei oleks kuskil läikival pinnal. Siin on rohkem kui palju taimi ja ju ma ka oma nahka siin üleliia pudistan. Ei ma tea, nühkisin just kaamera puhtaks ja ega kasu polnud!

Sain paar päeva tagasi enda kätte taas ühe Canoni kaamera. Seekord nö uue põlvkonna kompaktkaamera. Kuna ma pole kompaktkaameraga ammu kokku puutunud ja ega väga pole soovi olnud soetada ka, siis katsetan suure huviga!

Kahjuks hetkel väga palju muljetada ei saa kuna täna sai alles esimesed klõpsud tehtud. Eilne päev kadus lihtsalt kalendrist. Arvestades, et see oli kõige hirmsam laupäev üldse. Ma ei tea kuidas teiega, aga mina olen see elevant, kes hiirt kardab. See kes hambaravi kardab. Igatahes, üleeile õhtul hakkas mul hammas valutama (mitte piinavad valud, aga tuju rikkuvad küll) ja eile hommikuks oli mul nägu nii paistes, et nägu oli vähemalt veerandi võrra suurem. Nigu peksa saanud. Igatahes nii asi jääda ei saanud kuni esmaspäevani, mil poleks siin Haapsalus niikuinii kuskil hambaarstile löögile saanud. Siin pole sellist asja nagu hambaarsti esmaabi. You go Haapsalu! Sõitsime siis Tallinna Hambapolikliinikusse kus on laupäeviti esmaabi elava järjekorra alusel. Täiesti õige. Kuskil tund aega sai oodatud ja pool tundi sai toolil oldud. Mäda lasti välja ja pandi mingi silikonriba suhu ja kirjutati antibiootikumid peale. Paistetus kaob paari päevaga, seega natuke peab veel ebamugavust taluma. Aga olgu tänatud Tallinn, et mind sellest, vabandust väljendi pärast, sitast päästis. 
See oli natuke juttu muust ja mujalt, aga mis siin ikka. Täna käisin Iloni Imedemaal Lota etendust vaatamas. Väga armas oli. Osatäitjad olid väga asjalikud, eriti väike Lota! Kindlasti soovitan minna! Kodu tulles tegin Haapsalule väikese tiiru, et natuke sämpelvõtteid saada kaameraga.
Las ma alustan sellest kui mugav on suure peegelkolaka kõrval üks väike armas kompakt. Oi, ilus kiisu, ei ole mingit mure kotist kiirelt kaamera välja võtta. Peeglit ikka kaevad ja sead paika. Selleks ajaks on kiisu igavusest plehku pannud. Samas ei ole antud Canon G1X see nõme igast-küljest-sile variant, mis on absurdselt ebamugav näppude vahel. Antud mudel on justkui peopessa loodud. Näpud jäävad ilusti väikese kõrgendiku taha kinni, millega oleme harjunud peegelkaamerate puhul. Olulistes punktides on pind kaetud ka kummiga,
Väliselt on ka seekord kaameral välja tõmmatav-keerutav ekraan. Kaamerasilm on kahjuks suhteliselt kasutu. See on imetilluke ja sisse vaadates katab osa kaadri suur objektiiv. Aga päris paljudel kompaktidel pole üldse silma, niiet vähemalt midagigi kui päike ekraani ära peegeldab. 
Pilte teeb täpselt nii nagu oletasin. Väga asjalikud. Normaalse manuaalfookuse puudumine on muidugi peegelkaamera kasutajale kivi kodaras. Aga selle olematusega saab natuke manööverdada. Kes oskab/kes tuleb selle peale!
Minu esimene reaktsioon oli ikka põhiliselt positiivne. Kui mul on kunagi raha nigu muda, siis ma kindlasti tahaks oma peegelkaamera kõrvale üht asjalikku pisikest tegelast. Kui pole just vaja luua kunstiteoseid porfooliosse, siis on see igatahes mugavam valik.

Nüüd ‘mõned’ näidispildid

4 thoughts on “Canon Powershot G1X, esimesed mõtted

 1. Kompaktiga annab ikka väga häid pilte teha. Usun, et mingi aeg lähevad inimeaed peeglite pealt tagasi. Just mugavuse pärast. Ja keeratav ekraan teeb sellest kaamerast suurepärase videokaamera. 🙂

  Like

 2. Eks juba praegu saadab suur edu neid uue põlvkonna kompaktkaameraid. Antud mudelil ei saa kahjuks küll objektiivi kasutada, aga näiteks Olympuse PEN kaamerad on küll väga tugev konkurent odavatele peegelkaameratele.
  Ausalt, kõik need kes tahavad kümne küünega vähemalt odavat peegelkaamerat (sest see on ju nii IN) peaksid just jahtima neid 'profikompakte' 🙂

  Like

 3. Oii, sinu kutsa? Ma koguaeg vaatan, et nii vahva koer ja millegipärast alati satun mööduma siis kui päike madalalt ja terve õu on nii ilusa päikesevalgusega kaetud 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.